Zdrowe odżywianie kobiety w ciąży

Kobieta w ciąży co powinna jeść?

Nie ma produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki w wystarczającej ilości. Dlatego pożywienie mało urozmaicone może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Ma to szczególne znaczenie podczas ciąży, kiedy zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne wzrasta w stopniu o wiele większym niż zapotrzebowanie na kalorie. Dotyczy to zwłaszcza kwasu foliowego i żelaza, których będziesz potrzebowała dwukrotnie więcej niż normalnie, a także wapnia, którego spożycie powinnaś zwiększyć o połowę. Z poszczególnych grup produktów spożywczych powinno się wybierać produkty najbogatsze w witaminy i składniki mineralne, a jednocześnie dostarczające możliwie mało kalorii. W praktyce oznacza to unikanie pokarmów tłustych i zawierających duże ilości cukru. Każda kobieta w ciąży powinna się odżywiać regularnie. Musi unikać długich przerw między posiłkami. Swoje żywienie musi planować tak, aby w ciągu dnia zjadać co najmniej pięć posiłków. Poszczególne posiłki nie powinny być obfite.

W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć :

  •  warzywa (około 500g dziennie )
  •  owoce (600-700g dziennie )
  •  produkty zbożowe ( na przykład ciemne pieczywo , płatki owsiane ,kasza , ryż )
  •  produkty mleczne ( na przykład mleko, jogurt, kefir, sery )
  •  produkty wysokobiałkowe ( na przykład drób, chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych )
  •  tłuste roślinne ( na przykład oleje: słonecznikowy, sojowy, jako dodatki do surówek )

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce mają w Twoim żywieniu szczególne znaczenie. Są bardzo ważnym źródłem witaminy C,beta-karotenu(prowitaminy A, kwasu foliowego i błonnika. Kwas foliowy jest niezwykle ważny, gdyż spożywany we właściwej ilości przed ciążą i w pierwszych jej tygodniach ma duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Witamina C ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia prawidłowego metabolizmu. Ponadto zwiększa wchłanianie żelaza. Dlatego warzywa i owoce bogate w witaminę C powinno się spożywać razem z produktami dostarczającymi dużej ilości żelaza, jak na przykład mięso i wędliny. Warzyw powinno się zjadać około pól kilograma dziennie. W codziennym menu powinno się znaleźć 100g marchwi, a ponadto pomidory lub sok pomidorowy w zimie i na wiosnę. Marchew i pomidory są bardzo ważnym źródłem prowitaminy A .Do szczególnie wartościowych warzyw należy także papryka, kapusta, liście pietruszki, botwinka i sałata. Owoce są podstawowym źródłem witaminy C. Szczególnie godne polecenia są pomarańcze. Zawierają nie tylko dużą ilość witaminy C, ale także sporo kwasu foliowego. Inne wartościowe owoce to porzeczki zwłaszcza czarne, truskawki, maliny, agrest. Zawsze trzeba pamiętać o dokładnym myciu owoców przed jedzeniem. Dotyczy to szczególnie cytrusów, które zwykle posypane są dużą ilością środków chemicznych.

 

Brak komentarzy. Dodaj swoją opinie.

Zostaw swój komentarz

You must be logged in to post a comment.