Jagoda Acai

Jagoda Acai – cenniejsza niż złoto.
Zdrowie jest najcenniejsze w życiu, dlatego staramy się wsłuchiwać w potrzeby naszego organizmu i dostarczać mu potrzebne minerały i witaminy. Produkty spożywcze na przestrzenie lat uległy modyfikacji na nasza niekorzyść, ciężko już spotkać na półkach żywność, która jest naturalnego pochodzenia bez konserwantów, barwników, emulgatorów i innej chemii. Jeszcze chcecie długo żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem, przeczytajcie poniższe fakty o acaiberry czyli amazońskich jagodach acai (euterpeoleracea).
Skąd się wzięły jagody acai w Polsce?
Jagoda acai wywodzi się ona z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, gdzie została w celach uprawnych rozprzestrzeniona w całej Ameryce Południowej. Kto stał się sprawcą tego odkrycia, nie do końca wiadomo. Pewnym jest jednak, że te niepozorne owoce powinny zagościć w diecie każdego z nas. Zwłaszcza jeżeli chcemy zatroszczyć się o nasz organizm kompleksowo. Jest to związane głównie z naturalnym składem tych owoców. Poza tym acaiberry znane są też ze swoich niezliczonych właściwości i dobroczynnego wpływu, praktycznie na wszystkie nasze organy i układy.
Szkodliwe wolne rodniki…
Co łączy jagodę acai z wolnymi rodnikami? Bardzo dużo…. Specjaliści medycyny twierdzą że prawie 200 różnorodnych chorób przewlekłych wywołanych jest przez wolne rodniki.
Do kluczowych źródeł tworzenia wolnych rodników należą przede wszystkim:
- alkohol,
- stres i przemęczenie,
- nikotyna,
- żywność bogata w konserwanty,
- promieniowanie słoneczne,
- zanieczyszczenie środowiska,
- pestycydy obecne w żywności.
Zwiększone wytwarzanie wolnych rodników w naszym organizmie wpływa także na powstawanie różnych chorób:
- nowotwory,
- nadciśnienie tętnicze,
- cukrzyca,
- zwiększona podatność na infekcje,
- osłabienie odporności,
- bezpłodność,
- przewlekłe wyczerpanie,
- miażdżyca i wiele innych.
Skład w Jagody Acai:
- witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3
- witaminy z grupy przeciwutleniaczy tj. witaminę C i witaminę E
- minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i cynku
- kwasy tłuszczowe – w tym Omega 6 oraz Omega, białka i aminokwasy oraz wyjątkowo duże ilości błonnika.
Spośród aktywnych, istotnych dla naszego zdrowia substancji w AcaiBerry znajdziemy 18 aminokwasów i 29 kwasów tłuszczowych jak też 21 pierwiastków śladowych. Każdy z wymienionych składników ma kolosalny wpływ na nasze funkcje życiowe. Dlatego AcaiBerry zasługuje na miano „cudu” dla organizmu.
Właściwości jagody acai:
- opóźniają proces starzenia
- wspomagają pracę serca
- przyśpieszają przemianę materii oraz proces trawienia
- oczyszcza organizm z toksyn
- dodaje skórze zdrowia i młodości
- poprawia kondycję
- reguluje poziom cholesterolu
- poprawia sen
- wspiera układ krwionośny
- poprawia sprawność seksualną