Białko – składnik odżywczy w diecie.

Białko to niezwykle istotny składnik odżywczy w diecie, który m. in. przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej czy pomaga budować masę mięśniową. Białko wykazuje wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, jednak jak ze wszystkim, tak również z ilością spożywanego białka nie wolno przesadzać.
Białko – co to jest?
Białka to wielocząsteczkowe biopolimery, które zbudowane są z aminokwasów. Odgrywają niezwykle ważną rolę we wszystkich procesach biologicznych, m. in. przekazują impulsy nerwowe, katalizują przemiany biologiczne, odpowiadają za transport cząsteczek czy też pełnią funkcję mechaniczno – strukturalną. Białka służą również jako przeciwciała. Dzieli się je na białka proste, które zbudowane są z samych aminokwasów oraz złożone.
Białko – dlaczego warto je jeść?
Białko to bardzo ważny składnik naszej diety, którego spożywanie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białka biorą udział w biosyntezie ciał odpornościowych, które wzmacniają oraz chronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Aminokwasy przyczyniają się również do utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej, a także ilości wody w organizmie. Regularne spożywanie białka, z racji tego, że jest ono głównym budulcem mięśni, pomaga budować masę mięśniową, a także przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Białko jest bardziej sycące niż węglowodany i tłuszcze, a przy tym, przyjmowane w pożywieniu, stanowi źródło energii. Ponadto, dzięki temu, że białka zawierają metioninę, korzystnie wpływają na libido.
Powinniśmy przyjmować około 2 – 3 g białka dziennie na każdy kilogram masy ciała. Nie wolno przekraczać tej ilości, ponieważ nadmierne spożywanie produktów bogatych w białko może być szkodliwe dla naszego organizmu. Zbyt duża ilość białka może obciążać wątrobę oraz nerki, a także powodować niedobór węglowodanów w organizmie.